Какво е Биткойн?

Какво е Биткойн? – на български език

Сигурно написахте в google: Какво е Биткойн / Bitcoin?
Най-вероятно цената му се е вдигнала значително в последно време и сте решили да проверите какво е това чудо.

Може би сте чували, че Bitcoin се използва само от престъпници, че е пирамида, че е измама. А всъщност, това е просто една криптовалута.

Добре, добре, сигурно трябва да обясним какво е криптовалута. Но преди да можем да направим това трябва да отговорим на въпроса: Какво са парите?

Парите репрезентират стойност. Аз върша някаква работа за теб, а ти ми плащаш пари за което. След което аз мога да платя с тези пари на някой друг за да свърши той нещо полезно за мен или да закупя продукт.

За да работят парите трябва да има доверие в тях.
През годините различни неща са били използвани за пари. Най-известното сред тях е златото.

Златото е трудно за добив, все по-малко количество има останало, което вече да не е изкопано и не може / много трудно / да се фалшифицира.
Разпознато е като пари от хиляди години.
Преди години сме били на така наречения Златен Стандарт.
Но през 1971г. света слиза от Златния Стандарт и започваме да използваме хартиени пари обезпечени от… нищо.

Този опасен експеримент води до редица проблеми, включително и голямата нестабилност на международната икономическа система. Принтирането на нови пари и увеличаване на инфлацията става просто с натискането на един бутон, не е нужно извършването на работа като при добива на златото.

През 2009 година анонимен потребител с псевдонима Satoshi Nakamoto създава първата децентрализирана, дигитална, отворена за всеки, безпристрастна, непризнаваща границите на държавата, интернет криптовалута. Биткойн.

За да си създадете Биткойн портфейл / акаунт не ви е нужно нищо друго освен телефон или компютър.
Никой няма да ви пита за лична карта, три имена, телефонен номер, постоянен адрес, имената на роднините ви до девето коляно…

Всеки може да си направи акаунт в мрежата на Bitcoin. Можете да направите такъв дори на вашия домашен любимец, ако желаете.

Биткойн е валута, която има лимитана бройка – в света няма да има никога повече от двадесет и един милиона Bitcoin-а.
Днес в света има 50 милиона милионера. Ако всеки един от тях желае да има само една бройка то те не могат да закупят, защото няма достатъчно съществуващи.

Много важно е също така да прочетете статията и изгледате клипа: Какво е Блокчейн и как той се използва в криптовалутата Bitcoin?

Изгледайте клипа за да видите цялата информация, която той предоставя: Какво е Биткойн? на български език